Sinds de opkomst van sociale media wordt FOMO meer dan ooit besproken. Het is een emotie die velen herkennen in een tijd waarin sociale media genormaliseerd is. Stel je bijvoorbeeld voor dat je vrijdagavond thuis lekker op de bank zit, door je Instagram heen te scrollen. Je ziet vele verhalen van je vrienden die naar een feestje zijn gegaan. Verschillende soorten cocktails, blije gezichten, leuke muziek en dat ze de beste tijd van hun leven hebben. Bij jezelf komen stemmetjes in je hoofd die zich afvragen waarom jij niet uitgenodigd bent, waarom jij op een vrijdagavond saai op de bank zit. Je begint te twijfelen of je wel een leuk persoon bent. Dit fenomeen heet FOMO en kan heel vervelend zijn om te ervaren. In dit blog gaan we na hoe sociale media een invloed heeft op FOMO.
Vergelijking
Allereerst is sociale media een selectieve weergave. Alle posts die je voorbij ziet komen van mensen op je tijdlijn zijn de highlights van iemands leven. Ga maar eens na bij jezelf; zou jij een post op instagram maken op een dag waar je niet lekker in je vel zit? Of je in pyjama op de bank zit? Voor de meeste instagramgebruikers is dat antwoord nee. Vaak vergelijken we onszelf juist met de mensen op sociale media die zo’n perfect beeld schetsen. Op een slechte dag kunnen je gedachtes je dan ook vertellen ‘was ik maar zoals hun’ of ‘had ik maar zo’n perfect leven’. Dit zijn gedachtes die niet fijn zijn om te ervaren. Probeer je dan ook te bedenken dat niemands leven perfect is en dat jij jezelf vergelijkt met de highlights van iemand anders leven.
notificaties & urenlang scrollen op sociale media
Daarnaast zijn de notificaties die sociale media gebruiken heel erg verleidelijk. Op elk moment van de dag kan het zo zijn dat je een notificatie ontvangt, dit kan er voor zorgen dat je 24/7 online bent. Er ontstaat een soort drang om niks nieuws te missen. Die drang heeft ook weer te maken met de angst om iets te missen, dit kan lijden tot overmatig schermgebruik. Een goed voorbeeld van een app die snel nieuwe informatie laat zien is TikTok. Als je eenmaal TikTok opent is het moeilijk om het te sluiten, met de constante nieuwe filmpjes die allemaal zo zijn geselecteerd dat je blijft kijken. Ook het nieuwsgierige en de angst om iets te missen zorgen er voor dat je soms wel uren op de pp zit, zonder dat het de bedoeling was.
Ook is uit onderzoek gebleken dat hoe meer je op sociale media zit, hoe grotere de kans is dat je FOMO ervaart (Coskun & Muslu, 2019). Het is daarom verstandig om de schermtijd op sociale media te verminderen.
Wil je nog meer informatie over FOMO? klik dan hier
literatuurlijst
- Çoşkun, S., & Muslu, G. K. (2019, 17 juni). Investigation of problematic mobile phones use and fear of missing out (FOMO) level in adolescents. Community Mental Health Journal, 55(6), 1004–1014. https://doi.org/10.1007/s10597-019-00422-8