Fear of missing out (FOMO)

De leukste vakantiefoto’s zien op instagram, de nieuwste trends op Tiktok en de meest grappige Facebook filmpjes. Je kan urenlang naar sociale media kijken zonder verveeld te worden, maar toch zitten er negatieve kanten aan. Tegenwoordig is FOMO een begrip wat wel bekend is. Veel mensen hebben er dagelijks last van, maar wat is het precies?

Wat is FOMO? (en heb ik het?)

Gebruikers van sociale media kennen de term ‘FOMO’ vast wel of zullen het zelf ervaren. Als het letterlijk wordt vertaald betekent het de ‘angst om iets te missen’. Mensen voelen zich vaak buitengesloten van leuke activiteiten en zijn bang dat ze iets leuks missen. Als jij je herkent in dit kan het zijn dat je FOMO ervaart.

Copyright: Min-an/ pexels.com

Impact op het individu

Mensen die last hebben van FOMO kunnen last hebben van een aantal klachten. Zo komt het voor dat ze een laag zelfbeeld over zichzelf hebben. Er kan een gevoel ontstaan dat ze niet interessant genoeg zijn om deel uit te maken van de foto’s die ze zien op sociale media. Door de constante perfecte beelden kan er worden vergeleken met hun eigen leven. Er kunnen vragen in het hoofd spoken zoals ‘Waarom heb ik dat nog niet bereikt?’ of ‘Waarom ben ik daar nog en zij al wel?’. Dit kan er voor zorgen dat het zelfbeeld negatief wordt beïnvloed, wat uiteindelijk slecht is voor de mentale gezondheid van iemand.

Door de constante notificaties en de drang om up-to-date te blijven kan dat uiteindelijke er voor zorgen dat er een telefoonverslaving ontstaat. Dit kan zich bijvoorbeeld voor doen tijdens het studeren of werken. Als de drang te groot is om op sociale media te zitten in plaats van een taak uit te voeren, dan is er mogelijk sprake van een probleem. Ook kan te veel schermtijd ervoor zorgen dat de kans groter is op die angst om iets te missen (Coskun & Muslu, 2019).

Een hoge mate FOMO kan ook zorgen voor fysieke problemen, zo kan het voorkomen dat mensen last krijgen van hoofdpijn, kortademigheid en pijn op de borst. Naast het fysieke aspect kan FOMO zowel negatieve als positieve invloed hebben op het welzijn. Het kan positief zijn als het de sociale connectie vergroot. De negatieve kant is dat te veel op sociale media te zitten de kans vergoot op stress, angst, depressie, slechtere kwaliteit van relaties, slaapkwaliteit en een lager zelfbeeld (David & Roberts, 2019).

Geschiedenis van FOMO

Het fenomeen ‘FOMO’ is al zo oud als onze samenleving, maar werd als eerst genoemd door Dan Herman (1996). Hij focuste vooral op het koopgedrag van mensen, als je bijvoorbeeld in een snoepwinkel staat met te weinig geld. Het begrip werd pas bekender door Harvard-student Patrick J. McGinnis die een artikel schreef erover voor de campuskrant (Wikipedia, 2022) . Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in samenhang met sociale media. De druk om er zolang mogelijk op te zitten, zodat er niks wordt gemist.

Copyright: cottonbro studio/ pexels.com

Hoe nu verder?

  • Terugkomend op het lage zelfbeeld door vergelijkingen met anderen, is het belangrijk om te beseffen dat je niet de enige bent die met dit kampt. Verder is het goed om er bewust van te zijn hoe FOMO je emoties beïnvloedt. Als je zelfbewust bent van je emoties kan je er op reflecteren en er zo van leren. Op deze website bieden we ook een interventie aan om je te helpen bij dit reflectieproces. Wil je naar de interventie? Klik dan hier.
  • De drang om veel tijd op sociale media te spenderen is soms groot, toch is het goed om dit te doen. Het is beter voor je welzijn om er minder op te zitten. Schermlimieten instellen kan hierbij heel erg goed helpen. Begin niet gelijk met hele grote stappen, doe het rustig aan met elke keer een beetje minder tijd. Denk dan bijvoorbeeld elke dag een half uur minder tot dat het gewenste resultaat is bereikt.

  1. Wil je nog meer tips om FOMO tegen te gaan? klik dan hier.
  2. Wil je nog meer weten over sociale media gebruik en FOMO? Klik dan hier.
  3. Wil je in plaats van FOMO, JOMO ervaren? klik dan hier.

literatuurlijst:
– Çoşkun, S., & Muslu, G. K. (2019, 17 juni). Investigation of problematic mobile phones use and fear of missing out (FOMO) level in adolescents. Community Mental Health Journal, 55(6), 1004–1014. https://doi.org/10.1007/s10597-019-00422-8
– Wikipedia-bijdragers. (2022, 29 juni).  Fear of missing out. Wikipedia.    https://nl.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out
– Roberts, J. A., & David, M. E. (2019, 26 juli). The Social Media Party: Fear of Missing Out (FOMO), Social Media Intensity, Connection, and Well-Being. International Journal of Human-Computer Interaction, 36(4), 386–392. https://doi.org/10.1080/10447318.2019.1646517